"Arturo" IGP Rosso Toscano 2012

Toscaanse wijnen die niet voldoen aan de strikte DOCG- of DOC-normen worden geklasseerd als IGP-wijn of als Vino di Tavola (tafelwijn). In sommige gevallen zal een wijnmaker er bewust voor kiezen om zijn wijn in een onderliggende categorie te kwalificeren om te kunnen experimenteren. Op deze manier zijn de Super Toscanen ontstaan.

Voor de IGP Rosso Toscano "Arturo" zou men kunnen stellen dat men bij Casa Lucii er bewust voor gekozen heeft om de wijn te klasseren als IGP. Door te kiezen voor een blend bestaande uit 70% Sangiovese die is aangevuld met Merlot en Cabernet Sauvignon kwam de wijn niet aanmerking voor de herkomstbenaming DOC of DOCG Chianti. Maar het resultaat van deze wijn uit het oogstjaar 2012 is ronduit schitterend. Alleen de beste druiven werden zorgvuldig geselecteerd en met de hand geplukt. De druiven werden ontrist en de fermentatie met schilcontact vond plaats in inoxe cuves. Na de fermentatie heeft de wijn nog minstens 12 maanden verder gerijpt deels in de cuves en deels op eikenhouten vaten. Na het bottelen heeft de wijn een bijkomende rijping gehad op fles van minstens 2 maanden alvorens deze op de markt gebracht werd.

Het resultaat is een stille, droge wijn met een intens robijnrode kleur. In de neus vinden we intense aroma's van bosvruchten, specerijen en een vleugje vanille afkomstig van de houtrijping. De wijn is vol en rond in de mond en heeft een mooie afdronk die lang blijft nazinderen. De wijn is mooi in balans en kan nog een vijftal jaren bewaard worden. Het best wordt de wijn gedronken op een temperatuur van 18°C en kan deze gecombineerd worden met gedroogd vlees, rood vlees, wild en rijpe kazen. Deze wijn is eveneens geschikt om na de maaltijd te schenken als afsluiter van een leuke avond.

Prijs: € 20,90 incl. btw