Nekeas - Chardonnay Cuvée Allier 2015

Spanje kent enkele geweldige wijnregio's zoals de Rias Baixas, Rueda, Ribera del Duero en La Rioja. Ten oosten van La Rioja ligt de wijnstreek Navarra die wellicht iets minder bekend in de oren klinkt maar daarom niet minder de moeite waard is om te ontdekken. Ten zuiden van de stad Pamplona, dat bekend is voor haar jaarlijkse stierenrennen door de straten, ligt het dorpje Añorba. In dit dorpje is eind jaren 80 een project opgestart door verschillende wijnfamilies die reeds verschillende generaties lang actief waren in de wijnbouw en een gezamenlijke oplossing zochten voor de crisis die in de jaren 60 bijzonder hard toesloeg. Als resultaat werd het domein Nekeas opgericht dat momenteel 260 hectare wijndomein omvat en tevens 200 hectare land met olijfbomen voor de productie van olijfolie.

Het klimaat in deze regio wordt beïnvloed door de aanwezigheid van de Pyreneeën in het noorden, de Atlantische oceaan in het westen en de Mediterraanse zee in het zuidoosten van de streek. Warme zomers met voldoende verkoeling 's avonds en milde winters zorgen ervoor dat hier het ideale klimaat heerst om aan wijnbouw te doen.

De Chardonnay Cuvée Allier 2016 van Nekeas is een zeer goede wijn. Deze chardonnay heeft een mooie strogele kleur en gemiddelde viscositeit. Aroma's van rijp tropisch fruit zoals ananas en mango en van rijpe appel springen uit het glas. De fermentatie vindt plaats in Franse eikenhouten vaten met vervolgens een houtlagering van 5 tot 7 maanden in Franse barriques. Hierdoor heeft de wijn een typische oaky smaak die niet overheersend maar mooi in balans is. De bodem waarop deze ranken staan, bestaat uit een mengsel van witte klei en verschillende stenen die deze wijn een mineralige toets geven.

Deze wijn wordt best geserveerd bij 10°C - 13°C en zal heel goed samen gaan met op houtskool gegrilde witte vis of inktvis, gegrild gevogelte al dan niet met saus à la Vol-au-vent. Eventueel kan de wijn ook geschonken worden bij harde kazen. De wijn is nu op dronk maar heeft het potentieel om nog enkele jaren te bewaren.

                                                                                                                             Prijs: € 10,20 incl. btw