Nekeas - La Fuente Crianza 2014

Spanje kent enkele geweldige wijnregio's zoals de Rias Baixas, Rueda, Ribera del Duero en La Rioja. Ten oosten van La Rioja ligt de wijnstreek Navarra die wellicht iets minder bekend in de oren klinkt maar daarom niet minder de moeite waard is om te ontdekken. Ten zuiden van de stad Pamplona, dat bekend is voor haar jaarlijkse stierenrennen door de straten, ligt het dorpje Añorba. In dit dorpje is eind jaren 80 een project opgestart door verschillende wijnfamilies die reeds verschillende generaties lang actief waren in de wijnbouw en een gezamenlijke oplossing zochten voor de crisis die in de jaren 60 bijzonder hard toesloeg. Als resultaat werd het domein Nekeas opgericht dat momenteel 260 hectare wijndomein omvat en tevens 200 hectare land met olijfbomen voor de productie van olijfolie.

Het klimaat in deze regio wordt beïnvloed door de aanwezigheid van de Pyreneeën in het noorden, de Atlantische oceaan in het westen en de Mediterraanse zee in het zuidoosten van de streek. Warme zomers met voldoende verkoeling 's avonds en milde winters zorgen ervoor dat hier het ideale klimaat heerst om aan wijnbouw te doen.

Voor rode wijnen heeft Nekeas gekozen om te werken met Tempranillo (75 hectare), Merlot (42 hectare), Cabernet Sauvignon (36 hectare) en Garnacha (18 hectare). Deze Crianza is gemaakt op basis van Cabernet Sauvignon en Tempranillo. Na een maceratie (afzonderlijk voor beide druiven) van 25 dagen waarvan minstens 5 dagen gekoeld volgt de fermentatie met malolactische omzetting. Dit gebeurt deels in innoxe vaten en deels in houten vaten. Nadien volgt een vatrijping van 12 à 14 maanden in Franse eiken vaten. Het blenden van beide soorten vindt plaats na 6 maanden vatrijping. Na bottelen wordt de wijn nog één jaar op fles gerijpt alvorens ze op de markt wordt gebracht.

Het resultaat is een droge rode wijn, robijnrood van kleur met paarse flitsen. In de neus vinden we aroma's van braambes, zwarte bes, zoethout en toast afkomstig van de eiken vaten. De wijn is levendig, heeft mooie tannines en een mooie lange afdronk. De wijn wordt het best geserveerd tussen 16°C en 18°C en gaat perfect samen met gegrild of gestoofd rood vlees gecombineerd met peulvruchten. De wijn heeft een mooi bewaarpotentieel en mag gedurende de eerste twee jaar gekaraffeerd worden alvorens te serveren. 

                                                                                                                              Prijs: € 8,50 incl. btw