Nekeas - Los Olivos Reseva 2012

Spanje kent enkele geweldige wijnregio's zoals de Rias Baixas, Rueda, Ribera del Duero en La Rioja. Ten oosten van La Rioja ligt de wijnstreek Navarra die wellicht iets minder bekend in de oren klinkt maar daarom niet minder de moeite waard is om te ontdekken. Ten zuiden van de stad Pamplona, dat bekend is voor haar jaarlijkse stierenrennen door de straten, ligt het dorpje Añorba. In dit dorpje is eind jaren 80 een project opgestart door verschillende wijnfamilies die reeds verschillende generaties lang actief waren in de wijnbouw en een gezamenlijke oplossing zochten voor de crisis die in de jaren 60 bijzonder hard toesloeg. Als resultaat werd het domein Nekeas opgericht dat momenteel 260 hectare wijndomein omvat en tevens 200 hectare land met olijfbomen voor de productie van olijfolie.

Het klimaat in deze regio wordt beïnvloed door de aanwezigheid van de Pyreneeën in het noorden, de Atlantische oceaan in het westen en de Mediterraanse zee in het zuidoosten van de streek. Warme zomers met voldoende verkoeling 's avonds en milde winters zorgen ervoor dat hier het ideale klimaat heerst om aan wijnbouw te doen.

Voor rode wijnen heeft Nekeas gekozen om te werken met Tempranillo (75 hectare), Merlot (42 hectare), Cabernet Sauvignon (36 hectare) en Garnacha (18 hectare). Deze Reserva is gemaakt op basis van Cabernet Sauvignon en Merlot. De maceratie (afzonderlijk voor beide druiven) duurt 25 dagen waarvan 8/10 dagen gekoeld. Vervolgens wordt het sap gefermenteerd gevolgd door malolactische omzetting. Dit gebeurt in nieuwe eiken vaten tot 1 jaar oud. Onmiddellijk na de malolactische omzetting wordt het sap geblend om vervolgens gedurende 15 à 18 maanden verder te rijpen in Franse eiken vaten met gemiddelde leeftijd van 1 jaar. In totaal rijpt de wijn 5 jaar alvorens deze op de markt wordt gebracht.

Het resultaat is een droge wijn met een intense kersenrode kleur en mooie gekleurde tranen. Deze wijn heeft een complexe neus gekenmerkd door aroma's van zwart rijp fruit, rozijnen, eucalyptus, caramel, peper, koffie en leder. De wijn is rond met zachte tannines en heeft een mooie, lange en fluwele afdronk die gekenmerkd wordt door rijp, jammie fruit en toast. De wijn wordt het best geserveerd tussen 16°C en 18°C en gaat perfect samen met gegrild of gestoofd rood vlees of wild. De wijn is op dronk en kan nog minstens 7 jaar bewaard worden waardoor de wijn rijker en eleganter wordt van smaak.

                                                                                                                               Prijs: € 11,25 incl. btw