"Purus" IGP Rosso Toscano 2015

De "Purus" IGP Rosso Toscano van 2015 is een wijn zonder toegevoegde sulfiet. De meeste wijnen krijgen na de fermentatie een bepaalde dosis sulfiet toegevoegd om eventuele bacteriën in de wijn te doden en om de werking van de gistcellen stop te zetten. De wijnmaker kan zo de fermentatie stopzetten indien het alcoholgehalte te hoog dreigt te worden of indien hij een zoete wijn als eindresultaat wenst te bekomen. Door het vroegtijdig stopzetten van de fermentatie zit men immers met restsuikers die niet werden omgezet in alcohol waardoor men een zoete wijn verkrijgt. Wijnen waaraan geen sulfiet wordt toegevoegd, bevatten weliswaar van nature een minimale hoeveelheid sulfiet dus sulfietvrije wijn bestaat niet. Deze stof zit immers in de aarde en wordt via de wortels opgenomen in de druiven. Waar men op dient te letten bij dergelijke wijnen is dat ze onder de 15°C bewaard worden omdat deze wijnen gevoelig zijn voor oxidatie.

Deze biologische wijn van Casa Lucii is voor 100% gemaakt van Sangiovese-druiven. De druiven werden zorgvuldig geselecteerd en manueel geplukt. Tijdens de fermentatie heeft de wijn een lichte maceratie (schilcontact) gehad. Er is dus geen sulfiet toegevoegd en de wijn is beperkt gefilterd geweest. Nadien is de wijn verder gerijpt in inoxe en betonnen vaten.

Het resultaat is een droge, stille, dieprode wijn met paarse flitsen. In de neus heeft deze wijn intense florale toetsen en aroma's van bosvruchten aangevuld met rozemarijn en de typische smaak van de jeneverbes. In de mond is deze wijn rond en krachtig met een kruidige afdronk. Kort voor het serveren even karaferen is aan te raden wat de jonge tannines ten goede komt. De wijn wordt het best gedronken op 18°C en vormt een goede combinatie met kruidige gerechten, gegrild rood vlees, lams of wild. Indien de wijn onder de juiste omstandigheden wordt bewaard, kan deze nog wel wat jaren liggen. Zeker de moeite als je eens iets niet-alledaags wil proberen.

Prijs: € 14,50 incl. btw